Як за допомогою Twitter та Google Translate вдалось об‘єднати світ навколо України

Як за допомогою Twitter та Google Translate вдалось об‘єднати світ навколо України
402609 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після вторгнення російських загарбників на територію України 24 лютого 2022 року, лідери Європейського союзу швидко і потужно об‘єднались проти росії, що було неочікувано.

Про це пише журналістка Клер Берлінскі для видання Politico.

За словами Берлінскі, важливу роль, проте недооцінену, зіграло падіння мовних бар‘єрів, що дозволило українцям прямо контактувати зі звичайними людьми з країн Євросоюзу у соціальних мережах. Власне, українці використовували мережу для розповіді про життя під час війни, а також розвінчувати фейки.

Якщо говорити конкретніше, то:

  • завдяки прориву у якості машинного перекладу Google Translate за останні пів десятиліття — йдеться про запровадження нейронного машинного перекладу;
  • після того, як Twitter прийняв рішення інтегрувати Google Translate у свою програму, на платформі з‘явилась функція «автоматичного перекладу» кожного твіта (інші соцмережі також додали цю функцію, проте роль Twitter найважливіша, оскільки в ньому непропорційно високий рівень комунікації, тобто, через публічний дискурс звідти, зазвичай, черпають інформацію політики, журналісти, піарники й активісти).

Що ми отримуємо в результаті?

«Зараз ми вперше живемо в епоху, коли всі в Європі — від політиків до таксистів — можуть розуміти одне одного. Можливість спілкуватися з українцями напряму посилила суспільну підтримку санкцій і поставок зброї в ЄС [для України], не дивлячись на погрози росії та різкого зростання цін на енергоносії. Згідно опитування Eurobarometer, 74% громадян ЄС схвалюють підтримку Києва», — пише журналістка.

«Є українці, які не розмовляють англійською, але пишуть у Twitter англійською і їхні твіти стають вірусними. Українці використовують Twitter на полі бою, щоб показати європейцям, з чим вони стикаються і що роблять зі зброєю, яку надіслали їхні партнери, що породило меми в соцмережах на кшталт «It’s HIMARS o’clock» [час для HIMARS - американської реактивної артилерійської системи]. Вони показують життя на станціях метро, де ховаються від ракет. Вони показують наслідки російських ракетних обстрілів по мирним жителям. Вони діляться фотографіями загиблих воїнів, чутливими роликами з поперненням солдатів до їхніх маленьких дітей. Показують військових з котами — український солдат, який завів дружбу з котом, гарантовано збере багато любові. Вони використовують соцмережі, щоб протистояти російським пропагандистським наративам, викриваючи підоблені фотографії, приміром, зображення першої леді України, одягненої в дорогий одяг у першому класі: вони зробили вірусною справжню фотографію, на основі якої було зроблено відредаговане фото», — додала Клер Берлінскі.

Формуючи настрої у суспільствах європейських країн, українці вплинули на політику лідерів ЄС. Останнім потужним прикладом стала кампанія #FreeTheLeopards, яка допомогла переконати німецького канцлера Олафа Шольца визначитись з рішенням щодо постачання до України танків Leopard 2. Інший, давніший приклад — #RussiaIsATerroristState, що супроводжується моторошними зображеннями результатів жорстоких російських злочинів, які вони вчиняють в Україні. Це спонукало Європарламент визнати росію державою-спонсором тероризму у листопаді 2022 року.

На думку французького єврократа Жерлиа Піоді, контраст особливо помітний, якщо порівнювати 2022 та 2014 роки. Падіння мовних бар‘єрів допомогло боротися з російською дезінформацією в соціальних мередах.

«У 2014 році [міжнародної] комунікації в соціальних мережах, таких як Twitter, було мало», — наголошує Піоді.

«У ті часи українське керівництво покладалося на повільний, традиційний процес спілкування з європейським суспільством. Партнери допомагали їм творбвати прес-релізи, які ніхто не читав. Але з початком повномасштабного вторгнення росії на територію України, звичайні українці та урядовці майстерно опанували соціальні мережі для поширення своїх меседжів (і дуже креативно)», — підсумовує Клер Берлінскі.

Але все змінилось, коли до керівництва Twitter прийшов Ілон Маск.

За його каденції у соціальній мережі з‘явилась проблема з неможливістю зареєструватись через український номер телефону, соцмережа вважала їх неіснуючими. На це звернула увагу команда United24, яка прямо звернулась до очільника Twitter Ілона Маска.

Також він вирішив розблокувати акаунт проросійського колишнього президента США Дональда Трампа, тим самим даючи йому публічний простір.

Теги: твіттер,Twitter,Google Translate,Ілон Маск, війна в Україні, Російська агресія
Мої відео