Астрономи виявили найбільшу зоряну чорну діру в Чумацькому Шляху, яка в 33 рази перевищує розміри Сонця

Астрономи виявили найбільшу зоряну чорну діру в Чумацькому Шляху, яка в 33 рази перевищує розміри Сонця
406223 ПЕРЕГЛЯДІВ

Астрономи знайшли найбільшу зоряну чорну діру, яка утворилася в результаті спалаху зірки, яка перебувала на відстані 2000 світлових років від Землі.

Про це повідомляє інтернет видання Еспресо за матеріалами The Guardian.

Найбільша зоряна чорна діра в Чумацькому Шляху отримала назву Gaia BH3. Її виявили завдяки потужному тяжінню зірки-компаньйона, яка обертається навколо неї в сузір’ї Орла.

«Це повна несподіванка», — сказав астроном д-р Паскуале Пануццо, який є членом групи Gaia з Паризької обсерваторії. «Це найбільша чорна діра зоряного походження в нашій галактиці, та друга найближча, яка була виявлена нещодавно».

Вивчаючи дані Gaia, дослідники помітили чітке тремтіння в одній із зірок у сузір’ї Орла. Рух показав, що зірка рухалася до центру чорної діри.

Подальші дослідження за допомогою Very Large Telescope Європейської Південної Обсерваторії в чилійській пустелі Атакама показали, що гравітаційна маса BH3 у 33 рази більша, ніж маса Сонця.

За словами Пануццо, лише центральна чорна діра Чумацького Шляху є потужнішою за цю. «Ми спостерігали чорні діри такої величини з гравітаційними хвилями лише у далеких галактиках».

Мої відео