Безбар’єрний словник: роми

Безбар’єрний словник: роми
379359 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рівні права та можливості для кожної людини – ідея всесвітнього масштабу, яка щорічно відзначається 21 березня у Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

 

В українському суспільстві однією з найбільш дискримінованих груп є роми або ж як їх часто образливо називають – «цигани». Хибні узагальнення щодо походження чи роду занять представників даної національності несуть в собі принизливий характер та є дискримінацією за етнічною ознакою, тому слово «цигани» краще уникати.

 

Серед ромів є різні люди, так само як і серед українців, американців чи корейців і національна чи етнічна належність ніяк не впливають на характер чи дії людини. Роми – народ, який набагато більше, ніж стереотипне уявлення про нього. Його назва походить від грецького «romaioi» – «ромеї» і використовується для позначення групи народів індійського походження, що проживає у багатьох країнах світу, зокрема в Україні.

 

До речі, коректні та толерантні назви інших рас, етнічних та національних груп містяться в розділі «Словник» онлайн-посібника «Довідник безбар’єрності», розробленого за ініціативи першої леді Олени Зеленської – https://bf.in.ua/rasa-etnichna-chy-natsionalna-nalezhnist/.

Мої відео