Нардеп: росія повинна заплатити за всі злочини, щоб жодна держава не наважувалась на це в майбутньому

Нардеп: росія повинна заплатити за всі злочини, щоб жодна держава не наважувалась на це в майбутньому
347398 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко розповів, що на сьогодні Президент України, уряд та парламент працюють із кожною державою на різних майданчиках, щоб переконати партнерів, що росія повинна заплатити за всі злочини агресії.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

За словами нардепа, перші суттєві зрушення в цьому напрямку вже є — українські партнери погодилися передати Україні прибутки від заморожених коштів росії. Ба більше, з 2 квітня починає працювати міжнародний Реєстр збитків від російської агресії, який був створений минулого року на саміті Ради Європи.

«Коли ми говоримо про долю самих заморожених коштів, то тут потрібне стратегічне рішення. Це прецедент, якого ще не було у світовій історії, але росія повинна заплатити за всі злочини агресії. Це необхідно, щоб у майбутньому і рф, і будь-яка інша держава не наважувалася розпочати таку агресію. Багато країн підтримують нашу позицію про те, щоб заморожені 300 млрд суверенних російських активів направити в компенсаційний фонд, який буде виплачувати відшкодування в рамках міжнародного Реєстру збитків», — сказав Арсеній Пушкаренко. 

Як зазначає політик, європейські партнери вже погодилися витрачати прибутки, тобто депозитарії від заморожених російських коштів на підтримку України. Ідеться про додаткові 5 млрд, які будуть спрямовані на військову підтримку Україні. 

«Що стосується міжнародного Реєстру збитків від російської агресії, то він лягає в основу майбутніх репарацій. Будь-який громадянин України чи інституція зможуть подати до цього Реєстру заяви на відшкодування збитків, починаючи від втраченого майна, об’єктів інфраструктури й закінчуючи злочинами проти людяності, зокрема йдеться про сексуальні злочини, депортацію тощо. Дуже символічно, що цей Реєстр запрацює в Гаазі. Наступним етапом буде створення компенсаційної комісії», — сказав заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Арсеній Пушкаренко розповів, що на створення такої комісії потрібен приблизно рік, а до її складу увійдуть юристи-міжнародники, що прийматимуть рішення про компенсацію на підставі зафіксованих у Реєстрі заяв. Виплати планують здійснювати із компенсаційного фонду, який наповнюватимуть арештовані російські активи, передусім суверенні.

Нагадаємо, що раніше Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Саміті спікерів парламентів країн «Вишеградської групи» + Україна зустрівся з чеськими колегами, яким розповів, що Сили оборони мають отримати всі необхідні засоби для відсічі ворогу та перемоги у боротьбі з російською агресією. За його словами, російська федерація демонструє готовність до тривалої війни на виснаження, досі має значні ресурси, вміло використовує втому від війни та не забуває про інструмент ядерного шантажу. Крім того, Спікер Парламенту зауважив, що нещодавно російська армія зрештою змогла створити умови для виходу Сил оборони України з Авдіївки на Сході країни: «У штурм на авдіївському напрямку йшли понад 15 формувань противника. Українські війська завдали ворогу величезних втрат і знищили значний резерв російської армії». Як розповів колегам Руслан Стефанчук, українським військовим довелося відійти з Авдіївки, що здебільшого пов’язано із суттєвим дефіцитом боєприпасів.

Мої відео