Глава МВС: Цивільний захист – це пріоритетне питання для МВС

Глава МВС: Цивільний захист – це пріоритетне питання для МВС
279365 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Цивільний захист – це пріоритетне питання для МВС», — сказав Глава МВС Ігор Клименко під час засідання Комісії «Політика безпеки» Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням Глави відомства Ігоря Клименка.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

Також у заході взяли участь заступник Глави МВС України Олексій Сергєєв, Голова Національної поліції Іван Вигівський, т.в.о. Голови ДСНС Андрій Даник, представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, обласних військових адміністрацій, ДСНС, Національної поліції України, народні депутати та інші.

Під час засідання обговорювалось питання щодо змін у законодавстві у сфері цивільного захисту, впровадження Державного реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, та обговорення перших результатів впровадження проєкту служби освітньої безпеки.

Як зазначив на початку виступу Ігор Клименко, обговорення цих питань є пріоритетними для України, адже від цього залежить формування безпекового середовища в цілому відповідно до умов сьогодення.

«Цивільний захист – це пріоритетне питання для МВС. Війна триває і ворог продовжує цілеспрямовані обстріли цивільної та критичної інфраструктури. Відповідно запит людей на безпеку лише зростає. Саме тому, нам довелося практично докорінно змінювати всі раніше діючі інструкції та вимоги щодо облаштування захисних споруд, систематизувати їх облік та покращувати процес інформування громадян», – сказав Глава МВС.

Тоді як тимчасово виконуючий обов'язки Голови ДСНС України Андрій Даник доповів про те, скільки наразі захисних споруд відповідають вимогам та як здійснюється перевірка укриттів:

«Наразі близько 84% укриттів повністю відповідають вимогам. Щоквартально спільна комісія з ДСНС України та органів державної влади здійснює перевірку сховищ. Крім того, зараз активно допрацьовується нормативна база щодо збільшення кількості модульних укриттів».

Крім того, очільник ДСНС поінформував щодо ситуації зі сховищами на прифронтових територіях. Також учасники зустрічі порушили питання замінованості України та впровадження Державного реєстру територій, забруднених вибухонебезпечними предметами.

За словами Міністра внутрішніх справ, попри російські обстріли, Україна продовжує розміновувати землі, адже від цього залежить економіка країни. Проте він зазначив, що повноцінно запустити цей процес буде можливо лише після завершення бойових дій.

«Незабаром плануємо запустити Державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, за який відповідатиме ДСНС України. У цей реєстр будуть вноситись інформаційні дані щодо власника даної території, межі та типи вибухонебезпечних предметів, які можуть бути на даній території. В подальшому Урядом на підставі наявної інформації будуть виплачуватись компенсації власникам землі на розмінування», – сказав Глава МВС.

Своєю чергою заступник Голови ДСНС України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Роман Примуш розповів, що наразі близько 156 тисяч квадратних кілометрів є потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами і для кращої взаємодії щодо розмінування потрібно запустити даний Реєстр:

«В Реєстрі буде відображатися інформація про суб'єкти, які проводили обстеження, опис операції, яка там проводилася, конкретне місце знаходження території з відповідним кадастровим номером і частина цієї ділянки, яка є на даний момент забруднена».

Мої відео