Повідомлено про підозру чоловіку, який ошукав громадян під приводом надання грошової допомоги ВПО

Повідомлено про підозру чоловіку, який ошукав громадян під приводом надання грошової допомоги ВПО
355297 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Краматорської окружної прокуратури громадянину повідомлено про підозру у вчиненні шахрайства шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. ч. 3, 4 ст. 190, ч. 1 ст. 209 КК України).

За даними слідства, з травня по грудень 2023 року чоловік, перебуваючи в ДУ «Львівська установа виконання покарань (№19)», винайшов схему з виманювання у людей грошових коштів.
 
       
 
Для цього він поширював «фішингові» посилання на сайтах і месенджерах «Viber» та «Telegram» із закликом оформлення грошової допомоги від державних програм, благодійних фондів й інших організацій. Зокрема, вони стосувались внутрішньо переміщених осіб. Після того, як потерпілі переходили на фейкові сайти з «анкетою», вони вказували номери банківських карток, строки дії, CVV-коди, підтверджували дворівневу автентифікацію. Також надавали логіни і паролі до веб-банкінгу.
 
Використовуючи отримані від довірливих громадян фінансові дані, «підприємець» за допомогою мобільних телефонів викрадав усі кошти, що зберігалися на картках. «Виручку» він витрачав на власні потреби.
 
За такою «схемою» лише в Краматорському районі чоловік ошукав 8 громадян на загальну суму понад 100 тис. грн.
 
Досудове розслідування – Краматорський РУП ГУНП в Донецькій області за оперативного супроводу Департаменту кіберполіції НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Мої відео