Нові схеми на митниці : як контрабандисти займаються нелегальними грошовими операціями

Нові схеми на митниці : як контрабандисти  займаються нелегальними грошовими операціями
420412 ПЕРЕГЛЯДІВ

Компанія  відома під назвою « SК Cargo» займається масштабними контрабандними схемами. Непримітна компанія, яка протягом 20 років розросталася в Україні, та відкривала свої офіси, займалася шахрайством та дурила державу на десятки мільйони щомісячно, і це під прикриттям чиновників усіх рівнів. Хто ж являється головним лідером контрабанди та намагається задурити голови, та викрадати великі суми коштів?

Для викриття корупційних схем група журналістів  моніторила десятки ресурсів, спілкувалася з іншими митниками, аби вийти на самого короля контрабанди. Про розслідування, які відбувалися протягом тижня читайте далі.

Один з Українських кордонів Порубне – Сирет, щодня в черзі майже пів сотні фур, більшість з яких везуть до нас імпортні товари. Згідно українських законів залежність від класифікації вантаж мають розмитнити. Проте так думають не всі. Близько десятої ранку з кордону виїжджає фура з турецькими номерами, за інсайдерською інформацією у документах прописано, що вона везе текстиль. За 3,5 години журналісти зафіксували як та сама фура з турецькими номерами вантажівка заїжджає до складу компанії « SК Cargo» у Чернівцях.

Пересорт – одна з розповсюджених схем контрабанди, коли в декларації вказано, що ти везеш щось дешеве, а насправді дороге. Це роблять, щоб зекономити на розмитненні. Тому що, чим дешевший йде товар, тим менше заплатиш. Зазвичай брендовий одяг із закордону завозять під виглядом текстилю, тобто просто тканини.

Чому увага зосередилася саме на компанії « SК Cargo»?

Компанія « SК Cargo», яка минулого року стала фігурантами кримінального провадження за фактом підробки  митних документів. Як виявилося фірма вже нераз являлася в розслідуваннях ЗМІ. Той рік ситуація з фірмою « SК Cargo» відбулася така сама, на кордоні повідомили що перевозять товар через свою фірму, але при цьому не вказують свою юридичну особу в Україні. На румунсько – українському кордоні відбулася підміна документів на вантаж, який імпортувався в Україну. З Туреччини  відправився  вантажний автомобіль завантажений тарно – штучними вантажами вагою 23-24 тони. Після підміни документів між пунктом пропуску Сирет (Румунія) та Порубне ( Україна), до митного митного оформлення на посаді Чернівці декларується 13-15 тон тканини, або склоровінгу (недоплата платежів орієнтовно 400 – 500 тис. грн).

Головні офіси « SК Cargo» знаходяться в Чернівцях та Хмельницьку. Дві розвідувальні групи журналістів направились туди та дізнались чимало цікавого. В хмельницькій компанії, будучи клієнтом, можна перерахувати кошти до Туреччини, без будь-якої фіксації з боку держави, плюс до чого без комісії. Щось подібне до VIP сервісу.

На чернівецькому ринку Калинка, площа 35 ге, знаходиться другий офіс компанії « SК Cargo». Один із розслідувальних журналістів відправився до офісу, під прикриттям журналістам вдалося дізнатися про підтвердження грошового переказу, та про поставку бренду. Але бренди не оригінальні, а всього лише підробка, які зазвичай коштують у десятеро дешевше.

За інсайдерською інформацією дві компанії  « SК Cargo» отримало чергове замовлення. Тож дві групи журналістів викликають поліцію, аби ті перевірили законність їх діяльності. У Хмельницькому поліція приїхала за 20 хвилин, слідчо-оперативна група склала протокол, та зайнялася подальшим розслідуванням. А ось у Чернівцях ситуація склалася по іншому, поки група журналістів чекала на  слідчо-оперативну групу протягом двох годин, із за весь цей час в сторону журналістів відбувалися погрози, та непристойна лексика.

Як виявилося «хазяїном» виявився В’ячеслав Черненко, родич Олександра Єреємчука, короля буковинської контрабанди, на прозвисько « Слон». Його давно , та досить добре знають в західних регіонах. У 2021 році він прославився на всю Україну, коли потрапив під санкції ради НАЦ-Безпеки. Після чого указом президента України Володимира Зеленського топ контрабандиста позбавили Українського громадянства, після чого Кабмін підготував документи про його депортацію.

Підсанкційний контрабандист Олександр Єреймчук пов’язаний з  компанією « SК Cargo», та продовжує надалі працювати. Він з’явився до журналістів з охороною та почав заважати знімати, та вести відео фіксацію.

 

Теги: Корупція, Хмельницька область
Мої відео